Condó Umbilical

20 de març al Centre Cívic Parc Sandaru a les 19:30h

«Tant de bo existís un condó que es pogués posar en el cordó umbilical per evitar traspassar tots aquests temes no resolts que no ens pertanyen».

Condó Umbilical, de la companyia Jalea, parla sobre la perpetuació transgeneracional dels abusos sexuals dins d’una mateixa família. Besàvia, àvia, mare i filla han patit abusos sexuals i totes han conviscut amb el silenci. Cécile, la última generació, se n’adona que per poder sanar l’abús sexual que ha viscut, necessita trencar amb el silenci, i així sanar el cordó umbilical que la uneix a les seves avantpassades. Només trencant amb el silenci podem trencar patrons i la perpetuació dels abusos. 

Per crear Condó Umbilical ens hem interrogat molt a nosaltres mateixes i a les pròpies històries, fent una recerca amb profunditat des de l’art teràpia transdisciplinar. Hem compartit la història de les nostres sexualitats, hem escoltat amigues, mares i àvies, hem preguntat a la família per les besàvies, hem parlat amb amics, germans, pares i avis, hem llegit, hem qüestionat… Ho hem fet acompanyades de la figura de la terapeuta escènica. El procés de creació va ser des del diàleg entre les diferents disciplines artístiques, la música, el moviment i el text van anar agafant forma de la mà i en paral·lel: d’una música en va néixer un monòleg, o d’un text en sorgia el moviment. I així s’enriquia cada detall de la historia. Finalment es sumen moltes capes poètiques, estètiques i de contingut per transmetre la història concreta d’aquestes quatre generacions, però que parlen d’un conflicte universal: cal trencar el silenci.

Estem aquí col·lectivament i hem deixat de callar. És un crit, és un prou, un cant col·lectiu.

Condó umbilical és un projecte que va més enllà de l’obra de teatre. Volem generar un diàleg bidireccional amb el públic. Perquè trencar amb el silenci no només sigui des de l’escenari, sinó per poder generar un espai per compartir i teixir xarxa. Per obrir interrogants i per convidar a tenir converses pendents o de tabús amb la família i amistats.

És per això que les funcions que hem fet han anat sempre acompanyades de col·loquis, on s’obre un diàleg entre generacions i gèneres preciós. A l’acabar les funcions, el públic pot escriure a un mural tot allò que vulgui compartir de manera anònima i ressonar amb l’obra. On hem rebut missatges com: «ara t’entenc», «gràcies per donar veu a milers de dones», «torno per segona vegada amb la meva mare. Ha estat sanador per les dues. Compartir aquests moments és un tresor. Heu fet aquest silenci que pesa tant, menys dens. Gràcies», «He trobat la meva veu», «sento que heu sanat el llinatge de les meves ancestres», «surto remogut i amb moltes preguntes. Gràcies!», «He tingut el meu primer orgasme als 45 anys, i sola» “Sento que heu explicat la meva història”... entre molts d’altres missatges impactants i bonics.

Després d’estrenar vam veure la necessitat d’habilitar un correu electrònic on el públic pot escriure i explicar les seves històries i ressonàncies. Està sent molt potent veure com homes surten remoguts i amb interrogants de la pròpia història de la sexualitat, persones que se senten identificades amb les històries dels personatges, famílies que a partir de l’obra decideixen seure a parlar, gent gran al col·loqui comparteixen les seves primeres experiències sexuals amb coses que al moment estaven normalitzades, persones que ens expliquen en privat que han patit abusos sexuals i no ho havien dit mai a ningú…

Podeu veure Condó Umbilical el proper 20 de març al Centre Cívic Parc Sandaru a les 19:30h

(link reserva d’entrades: https://ajuntament.barcelona.cat/ccivics/parcsandaru/p/56440/escnic-presenta-condo-umbilical-amb-la-cia-jalea) i al passe escolar (per instituts, batxillerats, cicles, universitats, docents…) a Lluïsos de Gràcia el dilluns 15 d’abril a les 9h i a les 12h (reserva d’entrades enviant correu a armandolajalea@gmail.com )

Tràiler

https://youtu.be/vAIWF5lkydk

Articles

https://www.diaridebarcelona.cat/w/estem-aqui-colectivament-hem-deixat-callar?redirect=%2F

https://beteve.cat/cultura/condo-umbilical-lluisos-gracia-obra-teatral-trencar-silenci-abusos-sexuals/?utm_medium=social&utm_source=whatsapp&utm_campaign=beteve

 

Direcció: Jana Vallvé

Dramaturgia: Cristina Cordero

Intèrprets: Elena Baliarda / Adriana Fornés / Maria Ballús / Lisa Reventós / Aitana Giralt 

Música i espai sonor: Eloi Sayrach 

Escenografia: Marcel Folch 

Il.luminació: Martí Romaní 

Terapeuta escènica: Paula Sanz 

Vestuari: Adriana Crego 

Producció: JALEA 

Share This